Lugupeetud külastaja, andmete täies mahus nägemiseks vajate kasutajaõigusi!

Ehitusobjekti kirjeldus või hanke tekst

Kaalutakse paisjärve likvideerimist.

06. aprill 2022
Valgejõele Vahakulmu paisu juurde rajati kuue aasta eest kalatrepp, kuid probleemiks on suvine veepuudus. Kalatrepp juunist augustini veenappuse tõttu ei ­tööta. Nüüd kaalutakse Tapa vallas lahenduse leidmiseks kolme variandi vahel, millest esimene on paisutuse likvideerimine. 
Tapa vallavalitsuse tellitud eksperdihinnangu koostas 2020. aastal Tauno Jürgenstein. Eksperdihinnangust selgus, et lahendusvariante olukorra parandamiseks on kaks: paisutus likvideerida ja tagada kaladele vaba läbipääs paisu lävendis või eemaldada paisjärvest sete ning paigaldada kalapääsu regulaator, mõõtelatt ja veetaseme nivooandur. Eksperthinnangu kohaselt oleks vaja eemaldada kuni 60 000 kuupmeetrit setteid.
Vahakulmu paisu rajatiste likvideerimine ja loodusliku jõesängi taastamine läheks maksma umbes 200 000 eurot, millele lisanduks uuringute ja projekteerimise kulu. Teine variant ehk sette eemaldamine, nivooandurite paigaldamine kalapääsu ette ja kalapääsu esmased hooldustööd maksaksid ligikaudu 160 000 eurot, kuid lisanduksid igaaastased hoolduskulud. Kolmas variant on siis tekitada sinna laiem jõeosa. Pais küll likvideeritakse, kuid jõe veetasemega mängides jäetakse alles laiem ala, mis on järvelaadne. Nii säilib ka kohaliku ning ümberkaudse rahva jaoks väga oluline ujumiskoht.
Tapa vallavolikogu esimees Alari Kirdi sõnutsi liigutakse edasi kolmanda variandiga ehk paisu likvideerimisega ja laiema jõesängi loomisega.

 


Chevron-expand Näita ajalugu

Objektiga seotud ettevõtted

Tellija
Briefcase
+372 666 0901 keskkonnaministeerium@envir.ee
Briefcase
+372 322 9650 vallavalitsus@tapa.ee
Projekteerimine
(kalatrepp)
Briefcase
Kobras OÜ, TARTU
+372 730 0310, kobras@kobras.ee
Tööde teostaja
(kalatrepp)
Briefcase
+372 602 4340 kmg@kmg.ee
Briefcase
Terrat AS, Tutermaa, Harku vald
+372 679 0977 info@terrat.ee
Map-pin

Asukoht

Vahakulmu
Tapa vald, LÄÄNE-VIRUMAA, Eesti
Vahakulmu Tapa vald, Eesti
Hard-hat

Tööd objektil

  • Maaparandus-, kaeve-, mulla-, pinnasetööd