Lugupeetud külastaja, andmete täies mahus nägemiseks vajate kasutajaõigusi!

Ehitusobjekti kirjeldus või hanke tekst

Tunnistatud nõuetele vastavaks keskkonnamõju hindamise programm turbatootmisala maavara kaevandamiseks.

15. detsember 2017
Keskkonnaamet teatab, et on tunnistanud nõuetele vastavaks Lääne-Nigula valla Turvalepa küla Turvalepa turbatootmisala maavara kaevandamisega kaasneva keskkonnamõju hindamise (KMH) programmi.
Kaevandamisloa taotluse kohaselt soovitakse Läänemaal Lääne-Nigula vallas Turvalepa külas Turvalepa turbamaardla Turvalepa turbatootmisalal kaevandada hästi- ja vähelagunenud turvast pinnaviisiliselt freesmeetodil. Kavandatav tegevus hõlmab riigile kuuluvaid Sookailu, Kuremarja, Turba ja Riisika katastriüksusi. Enne kaevandamise alustamist korrastatakse olemasolevad kuivendussüsteemid, raadatakse alal kasvav noorendik ning kuivendusvee puhastamiseks rajatakse settebasseinid ja tuletõrje veevõtukohad. Turvast hakatakse kaevandama pinnaviisiliselt freesmeetodil, kus kaevandamine toimub tsükliliselt ja tootmisperiood kestab mai keskpaigast augusti lõpuni. Korraga freesitakse ja väljatakse ligikaudu 10 mm hästilagunenud turvast või 15-20 mm vähelagunenud turvast. Olenevalt lasundi omadustest ning ilmastikutingimustest viiakse aastas läbi keskmiselt 10-15 kogumistsüklit. Peamised töö etapid ühes kogumistsüklis on turbakihi freesimine õhukese kihina, freesitud turba pööramine, turba vallitamine, kogumine ja turba aunatamine (2-3 tsükli järel) väljaku otstesse. Seejärel laaditakse turvas ekskavaatoriga veoautodele ja veetakse turbatootmisalalt tarbijateni, mis toimub ka tootmisperioodi välisel ajal. Maavara kaevandamise aastaseks maksimummääraks taotletakse 10 tuh tonni. Luba taotleti 18 aastaks. Taotletava mäeeraldise pindala koos teenindusmaaga on 47,98 ha, millest mäeeraldis moodustab 41,64 ha.
KMH programmi ja selle nõuetele vastavaks tunnistamise otsusega on võimalik tutvuda tööpäeviti Keskkonnaameti Kuressaare kontoris (kontaktisik Kätlin Kallas, katlin.kallas@keskkonnaamet,ee, 5300 2210). Digitaalselt on dokumendid kättesaadavad Keskkonnaameti avalikus dokumendiregistris (KMH programm: http://dhs-adr-kea.envir.ee/Display.aspx?ID=162451&Root=162451, nõuetele vastavaks tunnistamise otsus: http://dhs-adr-kea.envir.ee/Display.aspx?ID=166735&Root=166735
Chevron-expand Näita ajalugu

Objektiga seotud ettevõtted

Arendaja
Briefcase
+372 56 668 132 taaviloogna@gmail.com
Keskkonnamõjude hindamine
Ekspert
Briefcase
aadu@niidas.eu
Map-pin

Asukoht

Lääne-Nigula vald, LÄÄNEMAA, Eesti
 Lääne-Nigula vald, Eesti
Hard-hat

Tööd objektil

Blueprint

Omadused

Pindala maa-ala 47,98 ha