Lugupeetud külastaja, andmete täies mahus nägemiseks vajate kasutajaõigusi!

Ehitusobjekti kirjeldus või hanke tekst

Veekogule ehitatakse kunstlikud ujuvsaared, mis hakkavad vett puhastama.

23. mai 2021
Rakvere Soolikaojja paigaldatakse vee kvaliteedi parandamiseks taimkattega ujuvsaared. Selline veepuhastusmeetod on Eestis ainulaadne. Saared hakkavad välja nägema looduslikud, sinna peale istutatud taimed peaksid toimima saasteainete filtreerijana. 
Ujuvsaared ehitatakse PEM-torudest. Ühendused tehakse põlvedega, nii et saavutatakse kuusnurga või ristküliku kuju. Saare põhjaks kasutatakse kalavõrku või geovõrku, mis kinnitatakse torudest moodustatud serva külge. Taimede kindlustamiseks ja kasvupinnase loomiseks pannakse võrgule kookosmatt ja kivivill. Taimed istutatakse kivivilla sisse, nii et nende juurestik ulatuks vette.
Rakvere kirikupargi tiiki paigaldatakse kolm ujuvsaart ja tiikidevahelisse kanalisse hakkpuidust filter, mis samuti saasteaineid vees vähendada aitab. Supeluse pargi tiik saab viis ujuvsaart ja Allika pargi paistiigile paigaldatakse neid kolm. Üldse on kavas rajada Rakvere linna tiikidele 11 ujuvsaart kogupindalaga 102 ruutmeetrit.
Ujuvsaartele istutatavate taimede valik tehakse sellisteseast, kes armastavad vett ja tarbivad juurte abil veest saasteaineid. Näiteks villpea, hundinui ja mitmesugused iirised.
Rakvere ujuvsaared on osa projektist LIFE IP CleanEst, projektijuht on Mari Sepp. LIFE IP CleanEST on veemajanduse integreeritud projekt, mis keskendub Ida- ja Lääne-Virumaa veekogumite seisundi parandamisele. 2019. aastal alanud projekt kestab kümme aastat, selle kogumaksumus on ligi 16,7 miljonit eurot.

Objektiga seotud ettevõtted

Tellija
Briefcase
+372 322 5870 linnavalitsus@rakvere.ee
Map-pin

Asukoht

Soolikaoja
RAKVERE, LÄÄNE-VIRUMAA, Eesti
Soolikaoja RAKVERE, Eesti
Hard-hat

Tööd objektil

  • Maaparandus-, kaeve-, mulla-, pinnasetööd
  • Haljastus, heakorratööd
  • Basseinid, purskkaevud