Lugupeetud külastaja, andmete täies mahus nägemiseks vajate kasutajaõigusi!

Ehitusobjekti kirjeldus või hanke tekst

Selgunud aleviku keskuse arhitektuurivõistluse võitja.

21. detsember 2021
Kose vallavalitsus ja Eesti Arhitektide Liit kuulutasid välja Kose aleviku keskuse arhitektuuri ideelahenduse võistluse võitja – esimese preemia pälvis võistlustöö „Lumm“, mille autoriks on Pelle-Sten Viiburg arhitektuuribüroost Doomino Arhitektid. Lisaks tunnustati rahalise preemiaga veel ühte kavandit. Kose arhitektuurivõistluse eesmärk oli leida terviklik ruumiline lahendus alevikukeskusele – keskväljakule, jõeäärsele promenaadile ning ühendustele kultuurikeskuse hoone ja bussijaamaga. Võistlusala hõlmab keskväljakut Pika tänava äärde jääval Kodu parkla kinnistul, alevikukeskuse ühendusi kultuurikeskuse ja Pirita jõega ning jõeäärset promenaadi. Samuti oodati lahendusi keskväljaku kõrvale jääva Kose gümnaasiumi väliala aktiveerimiseks ning keskuse vahetusse lähedusse jäävate osaliselt ärifunktsiooniga erakinnistute ühisruumi paremaks organiseerimiseks.
Võidukavandi autori sõnul omab Kose aleviku keskosa oma kompaktse ja suhteliselt tiheda struktuuri ning looduslike ja kultuuripärandiliste elementidega suurt potentsiaali kaasaegse ja inimsõbraliku keskkonna tekkimiseks. Aleviku süda ei vaja radikaalset ümbermõtestamist, vaid kaasajastamist, julget heakorrastamist ja mugavate ühendusteede loomist. Nendest põhimõtetest ongi autorid oma ideekavandi loomisel lähtunud.
Žürii hinnangul on tegu kaasaegse lahendusega, kus tekib ruumiliselt mõnus keskkond. See on klassikaline linnaruumi loov töö. Siin on olemas peaväljaku elemendid, otsitud on teatud pidulikkust, et luua koht, kus läbi viia erinevaid sündmusi. Väljaku kese on purskkaev, mis on magnetiks lastega peredele. Noori on lähedalasuvates elamupiirkondades palju ja kaasaegses võtmes lahendatud alevikukeskus tooks neid siia aega veetma. Väljaku äärde paigutatud istepinkidelt on hea toimuvat jälgida. Pikk tänav on väljaku lõigus sellega samas tasapinnas ja sama sillutisega, mis pikendab väljakut visuaalselt. Lahendus toetab jõe äärde liikumist, jõeäärse ala trepistikud ja puiesteed on sümpaatsed. Rannapromenaad on lahendatud võimalikult looduslikuna, minimalistlikult sillutatud kallasrajana. Silla juurde bussiootepaviljoni taha on loodud tore väike väljak, kus ringpink lehtpuu ümber tekitab mõnusa ruumi. Saab nautida vaateid vesiveskile ja kirikule. Läbiv puiestee juhib liikumist aleviku eri osade vahel. Kose tänava väljakuga piirneva ühesuunalise lõigu liiklussuunda on muudetud ning parkimiskohad on lahendatud sillutatud taskutena, mis on väljakust eraldatud puuderiviga. Pika tänava väljakut läbivas lõigus on liiklus rahustatud sillutise ja künnisega.
Kokkuvõttes on tegu detailse ja mõtestatud lahendusega, mida on hea edasi arendada ja etappide kaupa teostada. Iga etapp on osa tervikust, kuid töötab ka eraldiseisvana.
Chevron-expand Näita ajalugu

Objektiga seotud ettevõtted

Tellija
Briefcase
Kose Vallavalitsus , Kose, Kose vald
+372 633 9300 vald@kose.ee
Arhitekt
Briefcase
+372 512 7799 pelle@doomino.ee
Map-pin

Asukoht

Kose, Kose vald, HARJUMAA, Eesti
 Kose, Kose vald, Eesti
Hard-hat

Tööd objektil